Problemi ponasanju kod dece

Problemi ponasanju kod dece , agresivnost, „tantrum” ili protestno ponašanje – verovatno se svaki roditelj susreće sa ovim pojavama u vaspitanju deteta. Problematično „loše“ ponašanje je odraz unutrašnjih problema deteta. Ovo je neka vrsta dečjeg vapaja za pomoć, zahtev za pažnjom na njegov unutrašnji svet, u kome se nakupilo previše destruktivnih emocija.

Problemi u ponašanju

Problemi u ponašanju kod dece i adolescenata

Agresivnost, „tantrum” ili protestno ponašanje – verovatno se svaki roditelj susreće sa ovim pojavama u vaspitanju deteta. Problematično „loše“ ponašanje je odraz unutrašnjih problema deteta. Ovo je neka vrsta dečjeg vapaja za pomoć, zahtev za pažnjom na njegov unutrašnji svet, u kome se nakupilo previše destruktivnih emocija.

Uzroci:

 • Manipulacija drugima
 • Stresno stanje deteta
 • Starosne karakteristike (na primer, negativističko ili protestno ponašanje je tipično za decu u uzrastu od 3-4 godine)
 • Nedovoljan nivo razvoja emocionalne sfere
 • Nepoznavanje drugih adekvatnih načina izražavanja svojih emocija
 • Nestabilna situacija u porodici, gde su sami roditelji agresivni prema svom detetu i jedni prema drugima, pokazujući mu na taj način agresivne obrasce ponašanja. Kao rezultat toga, agresija postaje norma za takvo dete.

Ustanovićemo uzroke lošeg ponašanja deteta i predložiti načine za njegovo ispravljanje.

Važno je znati:

Većina dece negativno reaguje na nelagodnost. Ispoljavanje svojih negativnih osećanja spolja, tj. problemi u ponašanju, je zdravija reakcija tela od njihovog potiskivanja, koja je prepuna emocionalnih slomova, pojave neurotičnih simptoma (tikovi, enureza, opsesivni pokreti, psihosomatika). Manifestacija ljutnje i besa je normalna pojava, ona postaje abnormalna u trenutku kada dete dugo ostaje u ovom stanju ili ne zna kako da pronađe konstruktivan izlaz iz svojih negativnih osećanja.

Nekoliko saveta za roditelje:

 • Prvi korak u rešavanju bilo kog problema je temeljna potraga za njegovim uzrocima. Posmatrajte dete u kojim situacijama se manifestuje problemsko ponašanje; razgovarajte sa drugim odraslim osobama koje komuniciraju sa detetom o njihovom problematičnom ponašanju; razmislite o tome kako se sami nosite sa situacijama neuspeha, kakav primer dajete itd. I tek nakon toga razmislite o merama koje će pomoći da se reguliše problematično ponašanje deteta. Budite dosledni u svojim postupcima.
 • Izgovarajte dečija osećanja i njihove uzroke u vreme emocionalnih izliva, jer je malo verovatno da će ih u tom trenutku biti svesno, a označavanje rečima pomaže da se razume stanje i na taj način umanji njegov intenzitet.
 • Naučite decu da na prikladne načine izražavaju negativne emocije.
 • Obećajte samo ono što možete isporučiti. Na kraju krajeva, na primer, vaše reči da ako dete odmah ne prestane sa besom, onda nikada nećete razgovarati sa njim, teško da su izvodljive. Stoga, dete ubuduće neće ozbiljno shvatati vaše reči.

Zapamtite da se problematično ponašanje, čak i ako je ukorenjeno, može ispraviti – za to je potrebno vreme, stabilnost u sprovođenju korektivnih mera, spremnost da se priznaju greške u vaspitanju.

Ako vam je teško da sprovedete psihološku analizu karakteristika ponašanja deteta, obratite se našim specijalistima: dečijem ili porodičnom psihologu.

Naše metode korekcije:

Strategija pomoći deci sa problemima u ponašanju zavisi od stadijuma kognitivnog razvoja deteta:

 • Od 3 do 7 godina – u ovom uzrastu koristimo metode terapije igrom kao i metode bihevioralne terapije.
 • Od 8 do 12 godina – u ovom uzrastu uspešno koristimo grupne i individualne oblike rada bihevioralne i bihevioralno kognitivne terapije
 • Od 12 do 18 godina – koristimo kognitivno bihejvioralnu terapiju. Po pravilu, profesionalni pogled spolja vam omogućava da brzo i efikasno identifikujete najproblematičnije oblasti i pomaže vam da kreirate korektivni program posebno za vaše dete.

RADNO VREME

Pon – Pet 10:00 – 20:00
Sub Po zakazivanju
Ned Po zakazivanju

Lokacija

Problemi ponasanju kod dece

Zakažite termin

Centar DAP – Siguran prostor za vaš unutarnji rast i emocionalno blagostanje

Problemi ponasanju kod dece

Problemi ponasanju kod dece , agresivnost, „tantrum” ili protestno ponašanje – verovatno se svaki roditelj susreće sa ovim pojavama u vaspitanju deteta. Problematično „loše“ ponašanje je odraz unutrašnjih problema deteta. Ovo je neka vrsta dečjeg vapaja za pomoć, zahtev za pažnjom na njegov unutrašnji svet, u kome se nakupilo previše destruktivnih emocija.