Porodicni psihoterapeut psihoterapija savetovanje

Porodicni psihoterapeut psihoterapija savetovanje . Nažalost, danas postoji mnogo problema koji na ovaj ili onaj način utiču na situaciju i odnose u porodici. Ne pronalazeći izlaz iz teške situacije, većina parova se jednostavno razvodi.

Problemi u porodici

Nažalost, danas postoji mnogo problema koji na ovaj ili onaj način utiču na situaciju i odnose u porodici. Ne pronalazeći izlaz iz teške situacije, većina parova se jednostavno razvodi. Ako se nađete u teškoj životnoj situaciji i ne možete sami da je rešite, ne odustajte, ne krivite ni sebe ni svoje najmilije.

Psiholog ili psihoterapeut vam mogu pomoći da rešite porodične probleme, razumete njihov pravi uzrok i uspostavite harmoniju u odnosima.

Psihološka pomoć porodici je poseban savremeni oblik savetovanja. Rad specijaliste ovde je usmeren na obnavljanje normalnih odnosa i prevazilaženje sukoba ne samo između supružnika, već i između roditelja i dece. Sa porodičnim problemima mogu se suočiti ne samo mladi parovi, već i oni koji su u braku više od deset godina. Psihološko savetovanje može biti vrlo korisna u rešavanju teških životnih situacija

Nerazumevanje u porodici, konfliktne situacije, svađe, razočaranje koje je posledica nesklada između željenog i stvarnosti, psihički poremećaji jednog ili više članova porodice (kao što su patološko kockanje, alkoholizam, patološka ljubomora i sl.) – sve to često zahteva pomoć psihoterapeuta.

Verovatno se skoro svaka osoba, u nekom periodu svog života, suočila sa određenim porodičnim problemima. Problem nerazumevanja ili prevelikih očekivanja od partnera oduvek je uznemiravao ljude. Sa sigurnošću možemo reći da mnogi porodični problemi počinju zbog činjenice da partneri – muškarac i žena imaju potpuno različite ideje o životu – imaju nešto drugačije ciljeve i linije ponašanja.

Postoji neka vrsta gradacije porodičnih problema vezanih za „starost” porodice, njeno prebivalište, društveni status i prisustvo dece. Tako, na primer, problemi odnosa između mladih supružnika često su povezani sa razvojem novih zajedničkih porodičnih vrednosti, razvojem novih društvenih uloga, navikavanjem na partnera, njegove navike, holističku sliku.

  • Ne treba zaboraviti na probleme parova sa decom. Period rođenja prvog deteta za mnoge porodice postaje jedan od najtežih, jer se zbog pojave novog člana porodice žena potpuno posvećuje bebi, muškarac počinje da se oseća uvređenim i napuštenim, onda odnos počinje da se pogoršava, pojavljuju se hladnoća i nerazumevanje. Na podsvesnom nivou, muškarac počinje da bude ljubomoran na sopstveno dete zbog svoje žene, i pokušava da smanji broj kontakata sa novim „suparnikom“. Žena, naprotiv, očekuje od svog muža više podrške i učešća u životu bebe. Stručnjaci savetuju takvim parovima da više pričaju, da ne prećutkuju sukobe. I jedni i drugi će morati da savladaju nove, ozbiljne uloge – roditelja, a to je zajedno mnogo lakše!
  • Često se javljaju problemi u porodicama u kojima su supružnici zreliji, u trenutku kada neko od njih počne da doživljava krizu srednjih godina. Ovaj period je najopasniji, jer ga često prati izdaja, a ponekad i napuštanje porodice. Ne treba zaboraviti ni probleme porodica koje odgajaju decu tinejdžera, stariju decu, kao i one porodice koje doživljavaju takozvanu „krizu praznog gnezda“. Deca su otišla – počeli su da dobijaju visoko obrazovanje, počeli da žive odvojeno, a niko nije zauzeo njihovo mesto.
  • Još jedan porodični problem sa kojim se neki suočavaju je kada je žena izložena nasilju u porodici. Zbog nedostatka podrške i nemogućnosti rešavanja ove situacije, ona nastavlja da toleriše ovu situaciju, koja se sve više pogoršava.
  • Postoje porodice sa raznim zavisnostima – alkoholom, kockom, zavisnošću od droge. Ovo je lista najčešćih problema sa kojima se porodice suočavaju u različitim fazama života, pored njih, tu su i problemi povezani sa gubitkom voljene osobe, razvodom i njegovim posledicama.
  • Teški odnosi sa starijom generacijom. Za naše roditelje ostajemo deca u bilo kom uzrastu. Kada imamo svoju porodicu, važno je da gradimo harmonične odnose ne samo sa supružnikom, već i sa njegovim roditeljima. Sukobi po ovoj osnovi su prilično česti, posebno u mladim porodicama.
  • Problemi u seksualnoj sferi. Ponekad problemi u porodici nastaju zbog nezadovoljstva seksualnim životom. Strast bledi, javlja se navika i čini se da se prošla osećanja više ne mogu vratiti. Saveti porodičnog psihologa mogu pomoći u razumevanju uzroka i ispravljanju ove situacije.
  • Nedostatak topline u odnosima. Dnevna rutina stvara zavisnost i jednostavno ne ostaje vremena za romantične večeri. Na konsultaciji sa psihologom možete podeliti svoje strahove i zajedno pronaći rešenje za situaciju.
  • Poteškoće u društvenoj interakciji. Ne zaboravite na društvene odnose – sa porodicom i prijateljima. Mladi parovi se često vrtoglavo uranjaju u svoju vezu, zaboravljajući na voljene. Vremenom se ispostavlja da prijatelji više ne žele da komuniciraju, niste pozvani u posetu i na zajedničke praznike.

Porodični psiholog može vam pomoći da razumete razloge ove društvene „izolacije“ i nađete pravo rešenje.

U radu sa takvim porodicama, specijalisti koriste različite metode terapije, počevši od kružnog intervjua, koji vam omogućava da sagldete svakog člana porodice. Različiti treninzi porodičnih odnosa pomažu parovima da unaprede sopstvene odnose, unapred odigraju različite situacije i pronađu izlaz iz krize.

Važno je zapamtiti da su svađe skoro neizbežne u porodičnom životu. Uprkos svemu, uvek morate da nađete snagu da prihvatite svog partnera onakvog kakav jeste, da se čujete i saslušate, da se cenite i poštujete, tada će ljubav i međusobno razumevanje dugo ostati u porodici.

RADNO VREME

Pon – Pet 10:00 – 20:00
Sub Po zakazivanju
Ned Po zakazivanju

Lokacija

Porodicni psihoterapeut psihoterapija savetovanje

Zakažite termin

Centar DAP – Siguran prostor za vaš unutarnji rast i emocionalno blagostanje

Porodicni psihoterapeut psihoterapija savetovanje

Porodicni psihoterapeut psihoterapija savetovanje . Nažalost, danas postoji mnogo problema koji na ovaj ili onaj način utiču na situaciju i odnose u porodici. Ne pronalazeći izlaz iz teške situacije, većina parova se jednostavno razvodi.