Mentalno i fizičko zdravlje

Fizičko i mentalno zdravlje. Povezivanjem fizičkog i mentalnog zdravlja i razumevanjem načina na koji utiču jedno na drugo i važnosti optimizacije oba, možete živeti srećniji, zdraviji i ispunjeniji život.

Koja je veza između fizičkog i mentalnog zdravlja?

Za većinu ljudi, fizičko zdravlje i mentalno zdravlje su dve veoma različite stvari. Ali to nije u potpunosti tako. U stvari, fizičko zdravlje i mentalno zdravlje su veoma zamršeno povezani.

Kada imate dobro mentalno zdravlje, vaše fizičko zdravlje se može poboljšati. U isto vreme, kada imate dobro fizičko zdravlje, vaše mentalno zdravlje se može poboljšati. Povezivanjem fizičkog i mentalnog zdravlja i razumevanjem načina na koji utiču jedno na drugo i važnosti optimizacije oba, možete živeti srećniji, zdraviji i ispunjeniji život.

Šta se dešava kada se mentalno zdravlje osobe naruši?

Kada ste u dobrom mentalnom stanju, možete ostati fizički zdravi. U stvari, studije pokazuju da pozitivan pogled na život može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Pored toga, studije pokazuju da sreća pomaže u smanjenju nivoa upale u telu. S druge strane, kada vaše mentalno zdravlje počne da opada, vaše fizičko zdravlje može da sledi primer. Na primer, istraživanja sugerišu da je depresija povezana sa rakom, hroničnim bolom, problemima sa štitnom žlezdom, srčanim oboljenjima, pa čak i multiplom sklerozom. Možemo da zaključimo da nam dobro mentalno zdravlje može pomoći da živimo zdraviji i prijatniji život.

Šta se dešava kada se fizičko zdravlje osobe naruši?

Često se kaže da mnogi od nas svoje zdravlje uzimaju zdravo za gotovo. Kada naša tela rade kako bi trebalo, ne razmišljamo o svom zdravlju. Pre ili kasnije, svi mi dođemo do tačke u kojoj shvatamo zašto svoje zdravlje ne bi trebalo da uzimamo zdravo za gotovo.

Na primer, kada neko slomi nogu i više ne može da hoda bez pomoći, razmišljaće samo o tome kako bi bilo sjajno ponovo hodati. Pre nesreće, verovatno uopšte nisu trošili vremena na razmišljanje o svojoj nozi. Slično tome, kada se pojedincu dijagnostikuje ozbiljna bolest – poput raka, srčanog udara ili moždanog udara – može biti teško održati optimističan pogled na život, što može dovesti do depresije.

Kao što smo upravo saznali u prethodnom odeljku, depresija može imati negativan uticaj na opšte zdravlje, što bi moglo dodatno pogoršati stanje.

7 načina da poboljšamo i mentalno i fizičko zdravlje

Sada kada imate bolju predstavu o povezanosti uma i tela i kako su fizičko i mentalno zdravlje povezani, pogledajte nekoliko saveta koje možete praktikovati da bi poboljšali svoje mentalno i fizičko zdravlje i živeli život punim plućima.

1. Jedite zdravije obroke

Ako se borite sa svojim mentalnim ili fizičkim zdravljem, postoji relativno lako rešenje: donesite svesnu odluku da jedete kvalitetne obroke. Odbacivanjem stvari poput brze hrane, sode i tona šećera i konzumiranjem više zdravog mesa, povrća, voća i žitarica, možete poboljšati svoje raspoloženje, smanjiti rizik od razvoja raka i poboljšati zdravlje creva.

2. Vežbajte redovno

Redovno vežbanje može poboljšati vaše fizičko zdravlje pomažući vam da izgubite težinu i povećate energiju i izdržljivost. U isto vreme, vežbanje vam takođe može pomoći da poboljšate svoje mentalno zdravlje – a posebno depresiju i anksioznost. Što se bolje osećate fizički, lakše je da vidite svet u pozitivnom svetlu. Provodićete manje vremena baveći se bolovima i imaćete energiju potrebnu da postignete više svakog dana.

3. Dobro se naspavajte

Kada ne spavamo dovoljno, ujutro se nećemo osećati dobro. To je tako jednostavno. Bez dovoljno sna, moraćete da radite sa manje energije i možda će vam biti teže da se koncentrišete. Ako često ne spavate dovoljno, povećavate šanse za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska, između ostalih stanja. Ako spavate dovoljno svake noći — preporučuje se između sedam do devet sati — možete izoštriti svoje veštine učenja i rešavanja problema, dok istovremeno povećavate raspon pažnje, kreativnost i sposobnost donošenja odluka.

4. Ne zloupotrebljavajte droge ili alkohol

Ako ste ikada imali mamurluk nakon preteranog uživanja, verovatno imate dobru ideju zašto alkohol i lekovi nisu dobri za vaše fizičko zdravlje. Ono što možda ne znate je da je upotreba alkohola i droga takođe povezana sa problemima mentalnog zdravlja, uključujući depresiju, anksioznost i ukupni negativan pogled na život. Odbacivanjem droge i alkohola, poboljšaćete svoje mentalno i fizičko zdravlje. Zamenite te supstance zdravim obrokom i vežbanjem i povećaćete svoj kvalitet života.

5. Uživajte u sadašnjem trenutku

Mnogi od nas prolaze kroz život bez zaustavljanja. Ono što bi svi mi trebali da uradimo je da zastanemo i posvetimo više pažnje sadašnjem trenutku, jer na taj način postajemo usklađeni sa sopstvenim telom, što može pomoći u smanjenju depresije i anksioznosti – pa čak i u upravljanju hroničnim bolom.

6. Obratite se svom pružaocu primarne zdravstvene zaštite

Svi mi redovno vozimo automobil na zamenu ulja i tehnički pregled. Na sličan način, trebalo bi da redovno odlazimo kod svog lekara primarne zdravstvene zaštite. Na kraju krajeva, vaše zdravlje se može brzo promeniti. Što pre otkrijete da nešto nije u redu sa vašim telom, brže ćete biti na putu oporavka. Razvijanjem čvrstog odnosa sa lekarom primarne zdravstvene zaštite, možete poboljšati svoje fizičko i mentalno blagostanje.

7. Razgovarajte sa terapeutom

Slično tome, ako se borite sa mentalnim ili fizičkim stanjima, možda će vam trebati više pomoći nego što vam lekar može dati. Ovde je savršeno logično udružiti snage sa terapeutom od poverenja koji vam može pomoći da prevaziđete poteškoće, promenite način na koji razmišljate o stvarima i upravljate problemom koji imate. Pošto postoji jaka veza između zdravog duha i tela, terapeut može biti od posebne pomoći kada je u pitanju rešavanje problema sa kojima se suočavate. Kada imate čvrstu vezu sa terapeutom, imaćete na koga da se oslonite po potrebi, što vam može pomoći da održite dobar kvalitet života bez obzira na prepreke.

Fizičko i mentalno zdravlje

RADNO VREME

Pon – Pet 10:00 – 20:00
Sub Po zakazivanju
Ned Po zakazivanju

Lokacija

Fizičko i mentalno zdravlje

Fizičko i mentalno zdravlje. Povezivanjem fizičkog i mentalnog zdravlja i razumevanjem načina na koji utiču jedno na drugo i važnosti optimizacije oba, možete živeti srećniji, zdraviji i ispunjeniji život.

Fizičko i mentalno zdravlje