depresija lecenje simptomi psihoterapija

depresija lecenje simptomi psihoterapija . Adolescencija je jedan od najtežih i najkontroverznijih perioda u razvoju ličnosti. Sa stanovišta formiranja ličnosti, ovaj period se smatra prelaznim periodom od deteta do odrasle osobe.

Depresija

Depresija je poremećaj koji može biti izazvan različitim uzrocima, čije su zajedničke karakteristike loše raspoloženje uz gubitak sposobnosti uživanja u životu i smanjenje vitalne energije. Često depresija može dovesti do očaja i samoubilačkih misli i akcija. Osim toga, pokušaji da se sami izvučete iz depresije, da se oraspoložite, mogu dovesti do zloupotrebe alkohola i droga, praćenih formiranjem zavisnosti. Depresija može biti međufaza na putu ka nastanku psihosomatskih bolesti.

Depresija kao bolest savremenog sveta

Depresija je široko rasprostranjena u savremenom svetu. Više od 5% ljudi pati od depresije koja zahteva lečenje, više od 20% ima simptome depresije. U pogledu ekonomskih troškova povezanih sa lečenjem i invalidnošću, depresija će uskoro zauzeti drugo mesto među svim bolestima.

Simptomi depresije

Glavni simptomi depresije uključuju:

 • Loše raspoloženje (tuga);
 • Anhedoniju (odsustvo ili nemogućnost uživanja);
 • Smanjenje i gubitak energije;

i dodatno:

 • Smanjena sposobnost koncentracije i pažnje;
 • Smanjeno samopoštovanje i samopouzdanje;
 • Ideje krivice i poniženja (čak i sa blažim tipom depresije);
 • Sumorna i pesimistična vizija budućnosti;
 • Ideje ili radnje koje imaju za cilj samopovređivanje ili samoubistvo;
 • Poremećen san;
 • Smanjen apetit;

Depresija je često izuzetno bolno i teško stanje za čoveka, što dovodi do pogoršanja njegovog somatskog stanja, motoričke i mentalne usporenosti. Osoba u stanju depresije negativno ocenjuje sebe, svet oko sebe i svoju budućnost.

Često je depresija prolazno stanje, ali u stanju depresije izgleda da će negativno stanje zauvek biti tu.

Šta ne treba govoriti osobi sa deprsijom?

Ohrabrujuće fraze, kao što su: „saberite se“, „nasmejte se i raspoloženje će vam se poboljšati“,  „tvoji problemi nisu tako strašni“, i mnoge druge imaju izuzetno negativan uticaj na čoveka u depresiji. itd.

Takve fraze ne pomažu osobi već dodatno pogoršavaju depresiju. Obično stanje depresije kod osobe koja ne razume šta je depresija izaziva bolno osećanje, iz kojeg postoji želja da se oraspoloži kako bi se udaljila od neprijatnih osećanja, ali to ne pomaže.

Dijagnozu depresije treba da uradi posebno obučen specijalista koji može proceniti ne samo težinu i trajanje simptoma, već i, na osnovu tačne dijagnoze, izabrati najprikladniji tretman.

Bez obzira na uzrok, simptomi depresije odražavaju psihološki odgovor na nevolje koje dolaze iz različitih izvora. Depresija je reakcija na gubitak (ne samo ljudi, već i posao, neka očekivanja, planovi, ciljevi itd.), nemogućnost da se preživi, gubitak kako u spoljašnjem tako i u unutrašnjem svetu. To takođe potvrđuje činjenicu da su, prema studijama, oko 66-90% epizoda depresije pratili teški životni događaji koji su se desili šest meseci ili manje pre ove epizode. Većina ovih događaja uključuje gubitak na ovaj ili onaj način.

Depresija se dobro leči, uprkos subjektivno teškom stanju klijenta i pesimističnim očekivanjima, pod uslovom da lečenje sprovode kvalifikovani specijalisti.

Lečenje depresije:

Za depresivnu epizodu blage težine dovoljno je ambulantno lečenje, antidepresivi nisu uvek neophodni, a psihoterapija igra ključnu ulogu u lečenju. Kod umerenih depresivnih epizoda najprikladnija je kombinacija lečenja antidepresivima i psihoterapije, kod teških suicidalnih misli neophodna je hospitalizacija. Teške depresivne epizode ​​zahtevaju hospitalizaciju i intenzivan medicinski tretman. Psihoterapija u ovom slučaju je prikladna za smanjenje težine simptoma depresije.

Mnoge studije pokazuju da psihoterapija može biti od pomoći, bez obzira na težinu depresivne epizode. Antidepresivi mogu ublažiti simptome depresije, ali osobine depresivnog razmišljanja, percepcije, sposobnosti izgradnje odnosa ostaju nepromenjene ako se ne koristi psihoterapija. To može naknadno dovesti do recidiva depresije, generalno i smanjiti efikasnost farmakoterapije.

Najveću efikasnost u psihoterapiji depresije pokazuju pristupi koji imaju za cilj da pomognu u promeni depresivnog razmišljanja, uverenja o sebi i svetu oko sebe, kao i pristupi koji imaju za cilj da pomognu osobi da poboljša svoje odnose sa ljudima oko sebe.

U našem Centru program lečenja obuhvata sledeće oblasti koje vam omogućavaju da postignete najefikasnije i održive rezultate:

 • Individualna kognitivno bihevioralna psihoterapija
 • Bihevioralna aktivacija
 • Asertivni trening

RADNO VREME

Pon – Pet 10:00 – 20:00
Sub Po zakazivanju
Ned Po zakazivanju

Lokacija

depresija lecenje simptomi psihoterapija

Zakažite termin

Centar DAP – Siguran prostor za vaš unutarnji rast i emocionalno blagostanje

depresija lecenje simptomi psihoterapija

depresija lecenje simptomi psihoterapija . Anksioznost i strah su prirodna ljudska emocionalna iskustva. Njihova glavna funkcija je da obezbede samoodržanje upozoravajući osobu na opasnost, pomažući da se pravilno snalazi u stvarnosti (na primer, od loše ocene, od mogućeg požara u kući, od rizika od udara automobilom pri prelasku ulice ili od ujeda psa i sl.)