Intelektualne smetnje pomoc nis

Intelektualne smetnje pomoc nis . Svaka osoba je jedinstvena, bez obzira na godine. Ovo posebno važi za malu decu, koja se ponašaju i razvijaju veoma različito.

Intelektualne smetnje

Svaka osoba je jedinstvena, bez obzira na godine. Ovo posebno važi za malu decu, koja se ponašaju i razvijaju veoma različito. Neke bebe već sa 9 meseci uče da hodaju same, dok druge stanu na noge tek kada napune prvu godinu. Nema šablona, a mala razlika ne ukazuje da nešto nije u redu sa bebom. Međutim, postoji niz znakova koji zapravo mogu ukazivati na to da dete kasni u razvoju.

Poremećaji intelektualnog razvoja kod dece predstavljaju odstupanje u formiranju i razvoju mentalnih funkcija i veština, zaostajanje za normom mentalnog razvoja uopšte, ili bilo koje njegove pojedinačne funkcije. Posebno, kod dece sa intelektualnim smetnjama  uključena su ne samo mentalna nerazvijenost, već i odstupanja u  emocionalno-voljnoj sferi deteta.

Deca sa intelektualnim deficitom više vole igru, njihovo mišljenje duže ostaje nezrelo, a osnovna znanja su specifična i oskudna. Najčešće je njihov intelektualni nivo mnogo niži od nivoa njihovih vršnjaka.

Kada se tačno postavi dijagnoza, izrađuje se individualno prilagođen tretman u skladu sa razvojnim karakteristikama svakog deteta ponaosob. Program treba da bude sveobuhvatan, pomoć treba da pruže ne samo lekari i specijalisti, već i roditelji. Atmosfera u porodici igra osnovnu ulogu.

Povoljan ishod tretmana kod dece u velikoj meri zavisi od ponašanja odraslih. Uvek se mora imati na umu da takva deca zahtevaju poseban pristup. Neophodno je što češće hvaliti dete, ohrabrivati ga,  jer podrška roditelja će mu dati samopouzdanje. Komunicirajte, pokušajte uvek i svuda da sa detetom razgovarate o onome što vidite, pitajte ga o njegovim utiscima, šalite se i smejte zajedno i neka u vašoj kući bude puno dobrog raspoloženja. Rezultat će biti vidljivi.

U našem centru  koristimo sledeće metode:

  • Bihevioralnu terapiju;
  • Okupacionu terapiju
  • Terapiju igrom
  • Trening socijalnih veština

Deca i adolescenti – (terapija ponašanja, terapija igrom i kognitivno bihejvioralna terapija) za pomoć deci sa nizom socijalno-emocionalnih problema. Specijalizovani smo za povećanje pozitivnog, prilagodljivog ponašanja kroz razvoj veština. Specijalizovani smo za rad sa decom sa smetnjama u učenju i drugim smetnjama u razvoju.

RADNO VREME

Pon – Pet 10:00 – 20:00
Sub Po zakazivanju
Ned Po zakazivanju

Lokacija

Intelektualne smetnje pomoc Nis

Zakažite termin

Centar DAP – Siguran prostor za vaš unutarnji rast i emocionalno blagostanje

Intelektualne smetnje pomoc Nis

Intelektualne smetnje pomoc Nis . Svaka osoba je jedinstvena, bez obzira na godine. Ovo posebno važi za malu decu, koja se ponašaju i razvijaju veoma različito.