Dobro zdravlje mozga

Održavanje dobrog zdravlja mozga ključno je za dug i zdrav život.

Dobro zdravlje mozga

7 saveta za dobro zdravlje mozga

Održavanje dobrog zdravlja mozga ključno je za dug i zdrav život. Ima puno teorija o tome kako izgleda zdravlje mozga i kako ga postići, ali postoje neke jasne ideje o tome kako da održite svoj um oštrim i da se o njemu dobro brinete.

Izdvojili smo 7 saveta za dobro zdravlje mozga koje lako možete primeniti u svom životu i koje će vam pomoći da održite mozak zdravim.

dobro zdravlje mozga

Kako da održite mozak zdravim?

1. Ostanite odmorni

Vašem celom telu je potreban odmor, uključujući i mozak. Bilo da ste noćna ptica ili ranoranilac, puno sna je neophodno za celo telo. Dok vaši drugi organi usporavaju svoj rad tokom spavanja i vaše telo prelazi u „režim odmora“, vaš mozak se ne isključuje. Dok spavaš, sanjaš, lečiš se i pripremaš se. Odraslima je potrebno između 7-9 sati sna u toku noći kako bi mogli da daju sve od sebe tokom dana.

2. Ostanite aktivni

Aktivan način života je takođe ključ za dobro zdravlje mozga. Biti aktivan pomaže vašem mozgu da proizvodi hormone koji su mu potrebni za napajanje ostatka vašeg tela. Fizička aktivnost podstiče vaše telo da proizvodi hormone koji promovišu zdravlje mozga i poboljšavaju vaše raspoloženje. Iako ne morate stalno da vežbate da biste postigli dobro zdravlje mozga, mnogi stručnjaci preporučuju uključivanje vežbanja u svoju dnevnu rutinu kako biste povećali protok krvi i održali zdravlje.

3. Obratite pažnju na svoje telo

Vaše telo će vam dati signale ako zdravlje vašeg mozga nije sasvim u redu. Ovo može uključivati simptome nedostatka vitamina. Na primer, ako se osećate ošamućeno i umorno tokom zimskih meseci, možda imate nizak nivo vitamina D. Razgovor sa lekarom o ovim simptomima može vam pomoći da dobijete ono što vam je potrebno da biste postigli zdrav duh i telo.

4. Ostanite hidrirani

Našem telu je potrebna voda da bi funkcionisali. Kada smo dehidrirani, naš mozak nije u najboljem stanju. Prema studiji Georgia Tech iz 2018. godine, kognitivno funkcionisanje se smanjuje dehidracijom, sa primetnim efektima u roku od samo dva sata. Budite dosledni u vezi sa konzumiranjem vode, unapredićete zdravlje mozga i podržati ostatak vašeg tela.

5. Pronađite balans

Koncept ravnoteže između posla i privatnog života je nešto za šta smo svi čuli. Ipak, ponekad zaboravljamo da zdrava ravnoteža u našim životima može izgledati veoma različito u zavisnosti od naših okolnosti. Shvatanje kako ravnoteža trenutno izgleda za vas i radoznalost i prilagodljivost u vezi sa promenama koje je potrebno izvršiti, može vam pomoći da napredujete. Imajte na umu sve aspekte svog života koji moraju da budu u ravnoteži (nije sve u vezi sa poslom i kućom – odmor, prijatelji, briga o sebi, hobi, duhovnost, sve to može biti deo veće celine).

6. Stimulišite svoj mozak

Vašem mozgu je potrebna vežba kao i ostatku vašeg tela. Igre za mozak, zagonetke, kritičko razmišljanje, učenje novih stvari, hobiji, pamćenje, trening mozga i čitanje mogu funkcionisati kao vežbe za mozak.

7. Brinite o svom mentalnom zdravlju

Mentalno zdravlje je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja našeg mozga. Ako imate simptome depresije ili anksioznosti, ili ako osećate da ne možete da usporite svoj mozak, savetujemo vam da razgovarate sa stručnjakom za mentalno zdravlje. Stručnjak za mentalno zdravlje može da vas vodi ka putu razvoja veština i strategija koje će vam pomoći da postignete zdrav um.

Podeli

Dobro zdravlje mozga

RADNO VREME

Pon – Pet 10:00 – 20:00
Sub Po zakazivanju
Ned Po zakazivanju

Lokacija

Dobro zdravlje mozga

Održavanje dobrog zdravlja mozga ključno je za dug i zdrav život.

Dobro zdravlje mozga